تبلیغات
daneshjoei - گزارش كار آزمایشگاه گیاهشناسی (مشاهده دانه نشاسته سیب زمینی)
پنجشنبه 18 فروردین 1390

گزارش كار آزمایشگاه گیاهشناسی (مشاهده دانه نشاسته سیب زمینی)

   نوشته شده توسط: reza jalilian    

در پارانشیم كلروفیلی ( كلرانشیم ) ، پلاستها تولیدكننده آمیلوپلاست میباشند كه دانه های نشاسته در آنها تشكیل میشود. در طول فرآیند فتوسنتز ، دانه نشاسته در روز تولید شده و درصد آن در برگها بالا میرود و در شب به مصرف گیاه میرسد و اضافات آن در آمیلوپلاست ذخیره میگردد . دانه های نشاسته در پلاستها بر حجمشان افزوده شده به اندازه ای كه غشای پلاست را پاره میكند و در اغلب گونه ها طبقات متحدالمركز در اطراف یك نقطه به نام ناف بوجود می آورد و علت آن اختلاف در میزان جذب آب لایه های مختلف میباشد.

 

 

 

 

 

 

٭دانه نشاسته گندم

 

 

 

 

٭دانه نشاسته ذرت                        

 

 

 

 

  ٭ دانه نشاسته برنج

 

 

 

 

 

٭دانه نشاسته لوبیا  

                   

 

 

 

٭دانه نشاسته سیب زمینی

 

 

 

 

٭دانه نشاسته موز

 

نشاسته دارای فرمول شیمیایی [C6(H2O)5]n  میباشد كه توسط آنزیم آمیلاز به دو واحد گلوكز تبدیل میگردد. اسیدهای رقیق نیز باعث تجزیه نشاسته به دو واحد گلوكز میگردد . دانه نشاسته در آب سرد و الكل غیــرقابل حل بوده و حالت سوسپــانسیون به خود میگیرد و در آب گرم 70 درجه سانتیــگراد متورم شده و دانه های آن تركیده و حالت ژله ای و چسبنده ایجاد میگردد . نشاسته در اثر تجزیه ناقص تبدیل به گلوكز ، مالتوز و دكسترین میشود . نشاسته از دو زنجیره اصلی و شاخه های فرعی تشكیل شده است به زنجیره اصلی آن آمیلوز میگویند كه در آب محلول بوده و 20 درصد از ساختمان شیمیایی نشاسته را تشكیل میدهد و اتصالات حلقه های كربنی آن  α(1®4)  میباشد . شاخه های فرعی آن آمیلوپكتین نام دارد كه در آب نامحلول بوده و 80 درصد ساختمان شیمیایی نشاسته را تشكیل میدهد و اتصالات حلقه های كربنی آن α(1®4)  بوده اما اتصالات حلقه های كربنی آمیلوپكتین به آمیلوز از نوع α(1®6)  میباشد.

معرف رنگی دانه های نشاسته لوگل بوده كه آنرا به رنگ آبی تا بنفش در می آورد . نكته قابل توجه آنكه ید موجود در معرف لوگل با زنجیره اصلی آمیلوز تركیب میشود .

گزارش كار:

در اینجا به بررسی دانه نشاسته چند گونه گیاهی میپردازیم :

برای مشاهده دانه نشاسته سیب زمینی ابتدا آنرا با آب معمولی شستشو داده و خشك میكنیم سپس با اسكالپل برشی ایجاد كرده و با نوك آن روی بافت ذخیره سیب زمینی چندبار می كشیم . شیرابه حاصل را بر روی یك قطره آب مقطر روی لام میریزیم . سپس لامل را به طور مورب بر روی آن رها میكنیم . حال یك قطره لوگل در یك ضلع لامل ریخته و در ضلع مقابل با یك عدد دستمال كاغذی ، آب مقطر و لوگل را می كشیم. زمانی كه لوگل به وسط لامل رسید این عمل را قطع میكنیم . این عمل باعث میگردد كه برخی از دانه های نشاسته به اندازه مناسب رنگ گرفته و از تیره شدن بیش از حد و یا عدم رنگ آمیزی دانه های نشاسته جلوگیری شود .

برای دیدن دانه نشاسته بذرهای خشك از قبیل لوبیا ، ذرت ، گندم و برنج ابتدا با تیخ اسكالپل دانه را از وسط نصف كرده و سپس قسمتهای سفید كه حاوی نشاسته میباشد را خراش میدهیم و خاكه آن را بر روی یك قطره آب مقطر بر روی لام ریخته و یك عدد لامل روی آن رها میكنیم . سپس طبق دستور بالا یك قطره لوگل در یك گوشه لامل گذاشته و از طرف دیگر با یك عدد دستمال كاغذی آن را میكشیم تا دانه های نشاسته به رنگ آبی درآید .


ramyar
شنبه 24 اردیبهشت 1390 09:14 ب.ظ
باتشکر فراوان
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.